De presidentsverkiezingen van Frankrijk is een belangrijke test voor de eurozone eenheid, en de eerste ronde komende zondag zou de markten al kunnen laten bewegen afhankelijk van welke kandidaten het naar het laatste deel van de race redden.

De kandidaten; Fillon, Le Pen, Macron en Mélenchon.

De Franse aandelen sloten dinsdag 1,6 procent na het herstellen van de ergste verkoopgolf sinds de Britse Brexit uitkomst bij de Europese Unie afgelopen juni. Beleggers wereldwijd zijn al bezig rond te beleggen naar meer veilige keuzes, zoals de Amerikaanse Treasurys en goud, en het kopen van de yen ten opzichte van de euro.

“Ik denk dat de gevolgen enorm, of helemaal niets zullen zijn, en we zullen dat zondagavond weten voordat de markt opent op maandag ochtend”, zegt Andrew Brenner, hoofd van opkomende markten bij de National Alliance. Hij zei dat de verspreiding tussen Franse en Duitse 10-jaars obligaties steeds breder wordt, een signaal van het onbehagen in de markten.

Angsten in Frankrijk

De grote angst is dat extreem-rechtse Front National kandidaat Marine Le Pen zal winnen, want ze heeft beloofd naar Frankrijk te scheiden van de euro – een actie die de toekomst van de hele eurozone in gevaar kunnen brengen. Zoals het er nu uitziet, is er een goede kans dat Le Pen zal vooroplopen ​​vanuit de eerste ronde en het moet opnemen tegen één van de drie kandidaten: extreem-linkse kandidaat Jean-Luc Melenchon, conservatieve Francois Fillon en centristische Emmanuel Macron, een voormalige minister van Economie.

“De onderliggende verschillen in percentages is zeer klein. Het is onmogelijk om zeker te weten of de Franse kiezers zullen kijken naar deze polls en zullen besluiten te beslissen met hun hart of opgewonden raken door de underdogs,” zei Charles Lichfield , vennoot, Europa Eurasia Group. “Iets wat we met zekerheid kunnen zeggen is mevrouw Le Pen het meest waarschijnlijk van die vier kandidaten door zal gaan naar de tweede ronde. Ze zijn allemaal tussen de 18 en 22 procent van de stemmen, waarbij 90 % van de 22 % van Le Penn haar stemmen ook daadwerkelijk op haar zullen stemmen.”

De kandidaat welke het meest gunstig is voor de markten is Macron, die naar verwachting Le Pen kan verslaan in de eindstemming. “Wanneer Macron in de race blijft, kan alles veranderen op kort termijn,” zei Brenner.

De verassende kandidaat draagt niet de naam ‘Le Pen’

Echter, volgens Lichfield heeft Melenchon ook een kans om te winnen. Net als Le Pen, zou hij worden beschouwd als een storende kandidaat. Een fan van Venezuela Hugo Chavez, zo wil hij mensen die 400.000 euro of meer verdienen tegen een belastingtarief van 100 procent belasten. Hij zou ook graag voor de relatie van Frankrijk met de Europese Unie opnieuw onderhandelen, en als het niet lukt, dan zou hij proberen om de EU te verlaten.

“Afhankelijk van hoe hoog Le Pen eindigt, kan de markt heel heftig reageren. Als haar runner-up 6, 7 punten achter haar is, zullen veel mensen zien dat het mogelijk is dat ze wint,” zei Lichfield. De tweede ronde is ingesteld voor 7 mei.

“Je hoort mensen zeggen dat als Le Pen verkozen wordt, Frankrijk zich terug trekt uit de euro en de EU instort. Dat is volslagen onzin. Om Frankrijk te zien vertrekken, moet er een stemming van het Parlement zijn en deze is overweldigend unaniem tegen het verlaten van de eurozone, “zei Robert Sinche, chief global strategist bij Amherst Pierpont.

peilingen 18-04-2017
FOTO: IPSOS-SOPRA STERIA

Verkiezing Frankrijk Parlement 2017

Er is een parlementaire verkiezingen in juni, en deze zou in feite des te belangrijker zijn voor de verkiezing. Le Pen’s extreem-rechtse Front National wordt in het parlement niet gezien als de partij met veel veranderingen in zijn mars.

“Ik ben nog steeds van verwachting dat Macron en Le Pen de eindkeuze zullen worden in de laatste fase”, aldus Marc Chandler, chief vreemde valuta strateeg bij Brown Brothers Harriman. “Veel mensen denken dat de Franse verkiezing over de presidentsverkiezingen gaat. Het gaat ook over de parlementsverkiezingen in Juni. De president is een boegbeeld. Het probleem is dat geen van de kandidaten een sterke parlementaire aanwezigheid hebben. De sleutel tot de uitkomst gaat naar de parlementsverkiezingen.”

De volgende verkiezingen; Duitsland & Italië

Chandler zei dat als Le Pen de overwinning zou krijgen, het als gevolg zou hebben dat andere nationalistische groeperingen in Europa worden gestimuleerd, maar het kan ook een probleem voor Italië worden. Ook Duitsland heeft een verkiezing later dit jaar, welke beïnvloed zou kunnen worden door de keuzes in Frankrijk.

“De sleutel zou niet zozeer de Duitse verkiezingen zijn, maar de Italiaanse verkiezingen,” zei hij. Italië, onder leiding van premier Paolo Gentiloni, heeft stappen ondernomen om noodliquiditeiten garanties en kapitaalinjecties voor de banken te garanderen. Oud-premier Matteo Renzi diende zijn ontslag in in december, nadat Italië een belangrijke constitutionele referendum onderging. Stabiel is Italië nog niet.

Na schok op de beurzen

Het uitzicht over de wijze waarop in Frankrijk de verkiezing van invloed kunnen zijn op de markten kunnen net zo groot in verschil zijn als de uitkomst van de verkiezing zelf.

Lichfield zei dat hij een 35 tot 40 procent kans geeft om Le Pen te zien winnen. Hij zei dat er een zeer geringe kans, misschien wel 10 procent is, dat er op de financiële markt chaos uitbreekt na de verkiezingen.

Op de lange duur zou zelfs kunnen blijken dat Frankrijk het onderspit delft, en de Eurozone zal moeten verlaten, zei Lichfield. Maar, dit is nog lang niet zo ver, en op dit moment blijft het speculatie.

Le Pen als uitslag

Waarschijnlijker is dat de Europese Economische en Monetaire Unie ambtenaren de situatie under controle houden en er geen paniek zal ontstaan. Toch zal een Le Pen overwinning niet heel erg positief zijn. “Het zal negatief zijn, want er is dit idee dat Brexit niet eens zo slecht was. Trump is niet zo slecht geweest tot nu toe, dus waarom zijn we bezorgd over Le Pen? Maar als je kijkt naar wat ze wil doen, zouden de markten zeer beïnvloed kunnen worden door haar werkelijke beleid en beseffen dat deze midden in het centrum van een kwetsbare monetaire unie zitten; en dan wordt het veel meer verontrustend, “zei Lichfield.

De eerste ronde vindt plaats op zondag 23 april, en wordt naar alle waarschijnlijkheid opgevolgd door een tweede ronde op zondag 7 mei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *