Vandaag begint dan de lang verwachte rechtszaak tegen PVV-leider Geert Wilders. Deze zaak trekt internationale interesse omdat dit de eerste keer is dat de politieke leider voor zijn uitspraken wordt uitgedaagd. Van New York tot Schotland, overal wordt er nu over gesproken. Vooral omdat Geert Wilders de nieuwe minister president wilt worden in Nederland, en toch behoorlijk onomstreden uitspraken doet.

Verschil mening, en haat zaaien

Er is in Nederland een vrijheid van meningsuiting, maar er is wel een lijn tussen discriminatie en aanzetten tot haat, en een mening hebben, vooral in zijn rol in de politiek. Iemand kan zeggen, “Ik denk dat we een probleem hebben met Marokkaanse jongeren omdat…” maar wanneer iemand die het volk vertegenwoordigd (of een gedeelte ervan) en dingen zegt zoals:

“Niks integratie. Assimilatie!”
“Als wij nu niet optreden tegen de vergaande islamisering van Nederland, herleven de jaren dertig van de vorige eeuw. Alleen was het toen Hitler en nu Mohammed.”

Gaat het een hele andere kant op dan alleen maar een mening, of verwoorden wat het volk zou denken.

Wat heeft hij nou eigenlijk gezegd?

In 2014 tijdens de verkiezingen heeft hij geroepen dat er minder Marokkanen in Nederland mogen, waarbij het publiek begon te roepen “Minder! Minder! Minder! ” waarom meneer Wilders zei “Wij zullen hier voor zorgen”

Hierop zijn er duizenden handtekeningen gezet met officiële klachten tegen Geert Wilders. Het lijkt erop dat de vrijheid van meningsuiting toch een gradatie van moraal besef moet hebben, waarbij er geen Hitler uitspraken mogen worden gedaan.

Vrijheid van meningsuiting in de grondwet

In Nederland staat vast dat eenieder mag zeggen, of schrijven wat hij of zei denkt en voelt. Maar als dit in strijd is met andere artikkelen in de grond wet, kan iemand hier voor op zijn vingers worden getikt, zoals ook in artikel 1, discriminatie mag niet. Wij behandelen een ieder op dezelfde manier.

Reactie Geert Wilders

Geert Wilders weigert om aanwezig te zijn in de rechtszaak. Hij vindt dat er een aanval is op de vrijheid van meningsuiting, en dat 43 % van de Nederlanders het met hem eens is.

De eis van het Openbaar Ministerie wordt op 16 november verwacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *